Te hoge eisen aan Natura 2000 in Overijssel

bron: RTV Oost

De eisen die in Overijssel gesteld worden aan de Natura 2000 gebieden zijn veel te hoog. Dat concluderen VVD en PVV na een onderzoek van bureau IQuatro in opdracht van beide partijen.

Natura 2000 is een Europees netwerk van natuurgebieden. In Overijssel liggen er 25. Veel boeren en recreatieondernemers zeggen de dupe te zijn door strenge regelgeving rond de natuurgebieden. Vaak onnodige regelgeving, zo blijkt nu uit het vandaag gepubliceerde rapport. VVD en PVV stellen voor om zo snel mogelijk 161 overbodige doelen te schrappen. Het gaat om doelen die niet door Europa zijn opgelegd, maar door Nederland zelf zijn toegevoegd zonder juridische onderbouwing.

Verrast
Gedeputeerde Hester Maij reageert verrast op de onderzoeksresultaten. Ze wist van het bestaan van extra doelen, maar het grote aantal is nieuw. Maij wil zo snel mogelijk opheldering van het Rijk en als het juridisch mogelijk is, zal ze de overbodige doelen schrappen.

Goed onderbouwd
De PvdA is verbaasd over de ophef. Het bestaan van extra doelen is geen nieuws volgens de partij. Die zijn bewust door Nederland toegevoegd om bijvoorbeeld vogels als de Grutto te beschermen. Geen eis van Europa, maar wel een nadrukkelijke wens van Nederland. Ook zijn de extra doelen volgens de PvdA juridisch goed onderbouwd, omdat de Tweede Kamer er stuk voor stuk mee heeft ingestemd.

Miljoenen
VVD en PVV hebben in Provinciale Staten een debat aangevraagd over dit thema. Ze verwachten 50 tot 100 miljoen euro te kunnen besparen met het schrappen van de extra doelen voor Natura 200 gebieden in Overijssel.

This entry was posted in In het Nieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.